Portal Rasmi Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang

 • faq
 • hubungi
 • maklumbalas
 • peta

Prosedur Permohonan Kahwin Lelaki

MAKLUMAT UMUM


Tujuan perkahwinan ialah menyusun pergaulan antara lelaki dan wanita supaya diredhai Allah. Tanpa penyusunan yang rapi di dalam pergaulan di antara lelaki dan wanita, keindahan hidup tidak dapat dikecapi sebaiknya. Kerana itu perkahwinan disyariatkan. Dalam perkahwinan, ditentukan kewajipan-kewajipan dan peraturan-peraturan yang akan membawa kebahagiaan kepada pasangan yang mematuhinya. Sebaliknya jika peraturan-peraturan itu tidak dipatuhi, sama ada kerana kejahilan atau sengaja mengingkarinya, pasangan itu sentiasa dilanda arus yang menjadikan suasana hidup mereka tidak tenteram.
Allah swt. telah berfirman dalam Surah Ar-Rum: ayat 21 yang bermaksud:
"Di antara tanda-tanda kekuasaanNya ialah Dia (Allah) menciptakan pasangan-pasangan (jodoh) bagi kamu dari (makhluk) jenis kamu sendiri, agar kamu cenderung kepadanya dan merasa tenteram dengannya. Kemudian Allah menciptakan rasa kasih sayang di antara kamu."


Perkahwinan merupakan satu tanggungjawab yang berat kepada setiap individu. Setiap pasangan yang ingin mencapai kebahagian perlu mengetahui matlamat sebenar perkahwinan yang mereka bina. Tanpa matlamat yang jelas, sesuatu perkahwinan itu tidak dapat dibentuk dan diarahkan dengan baik dan akhirnya akan mengakibatkan kehancuran.
Justeru untuk menjaga agar perkahwinan di kalangan umat Islam di Pulau Pinang dilaksanakan mengikut hukum syarak, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang telah membuat beberapa peraturan yang perlu diikuti oleh individu yang ingin berumahtangga.

JENIS-JENIS PERKAHWINAN YANG DISYARATKAN MENDAPAT KEBENARAN HAKIM SYARIE (MAHKAMAH SYARIAH) TERLEBIH DAHULU

 1. Perkahwinan poligami.
 2. Perkahwinan di bawah umur (bawah 18 tahun bagi lelaki dan 16 tahun bagi perempuan).
 3. Perkahwinan janda berhias dalam tempoh iddah.
 4. Perkahwinan yang memerlukan wali Raja/Hakim.

PERATURAN AM

 1. Borang permohonan boleh dihantar seawal-awalnya 90 hari dari tarikh akad nikah atau  selewat-lewatnya 7  hari sebelum tarikh akad nikah. 
 2. Pemohon dikehendaki menjalani Ujian Saringan HIV di Klinik Kesihatan Kerajaan yang disenaraikan sahaja.
 3. Pemohon hendaklah bermastautin di dalam Negeri Pulau Pinang.
 4. Pemohon yang ingin berkahwin lain sama ada kerana bercerai atau kematian pasangan tidak perlu  menghadiri kursus praperkahwinan sekali lagi.
 5. Bayaran bagi satu Majlis Akad Nikah ialah RM130.00 yang perlu dibayar kepada Penolong Pendaftar Nikah (Juru Nikah) selepas Akad Nikah berlangsung.
 6. Pemohon yang melangsungkan akad nikah di Pulau Pinang dikehendaki mengisi borang Kad Nikah dan bayaran adalah RM60.00 (2 keping kad).

PROSEDUR PERMOHONAN KEBENARAN BERKAHWIN (LELAKI)

 1. Dapatkan Borang 1 ( Permohonan Kebenaran Berkahwin untuk Lelaki) dengan percuma di Pejabat Agama Daerah atau Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang atau boleh dimuat turun di dalam laman web jabatan ini.

Lengkapkan borang dan lampirkan dokumen-dokumen berikut :-

 • Salinan kad pengenalan pemohon,pasangan dan wali atau pasport (Jika pemohon warganegara asing).
 • Salinan Sijil Kursus Pra Perkahwinan.
 • Keputusan Ujian Saringan HIV.
 • Surat Perakuan Perceraian( jika bercerai).
 • Salinan surat/kad pengislaman ( jika pemohon memeluk Islam).
 • Kelulusan daripada KAGAT/PDRM ( jika anggota Tentera/Polis).
 • Surat kelulusan berkahwin daripada Kedutaan dan Jabatan Imigresen (bagi bukan warganegara)
 • Pengesahan ketulinan dokumen oleh Kementerian Luar Negara Malaysia (bagi bukan warganegara)
   1. Borang permohonan telah disokong  oleh 2 orang Ahli Jawatankuasa Qaryah atau Pegawai Masjid berserta cop rasmi qaryah (kecuali Saudara Baru boleh disahkan oleh Pegawai Hal Ehwal Islam, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang).
   2. Pastikan borang permohonan berserta dokumen-dokumen yang dilampirkan disahkan oleh  Penolong Pendaftar Perkahwinan, Perceraian dan Ruju’ di Pejabat Agama Daerah.
   3. Kemukakan borang permohonan ke Pejabat Agama Daerah berkenaan dengan bayaran RM5.00 untuk mendapatkan Kebenaran Berkahwin.  Sila pastikan resit rasmi bayaran diterima oleh pemohon. 

TATACARA SEMASA DAN SELEPAS AKAD NIKAH

 1. Akad nikah dijalankan di kariah masjid pihak  perempuan bermastautin.
 2. Selepas akad nikah, suami diminta membaca lafaz penerimaan tanggungjawab dan ta’liq serta menandatangani Surat Makluman Akad Nikah (Surat Nikah Sementara) dan Surat Perakuan Nikah.
 3. Surat Makluman Akad Nikah  akan diserahkan kepada suami sejurus selepas akad nikah.
 4. Suami atau isteri boleh mendapatkan Surat Perakuan Nikah (Asal) di Pejabat Agama Daerah berkenaan 5 hari selepas akad nikah.
 5. Surat Perakuan Nikah tidak boleh dilaminate.
 6. Bagi perkahwinan yang dilaksanakan di Luar Negara, pemohon hendaklah memohon untuk mendaftar semula perkahwinan Luar Negara dalam tempoh 6 bulan dari tarikh pemohon balik ke Malaysia dengan mengemukakan dokumen yang berkaitan. Bayaran dikenakan RM60.00.

 

Kemaskini 25 Oktober 2016

Jabatan Hal Ehwal Agama Islam
Negeri Pulau Pinang
Lebuh Pantai, 10300 Pulau Pinang
  04-684 7000 | 04-2502810
| jheaipp[a]penang[dot]gov[dot]my

jata jakim msc penang

text-center

Image
 • Latest Updated: 28 May 2024 

Total Visitor: 1968582

Best viewed using a minimum screen resolution of 1336x768 on the latest version of the Mozilla Firefox web browser

All Rights Reserved To Pulau Pinang Islamic Religious Affairs Department © 2024